Handleiding voor uw keuken

 

  

 

Hoe onderhoud je een keuken?

 De gemiddelde levensduur van een keuken is zo'n 20 jaar. Het goed onderhouden van je keuken is vrij gemakkelijk en kan de levensduur met een flink aantal jaren verlengen.

Om je keuken mooi en schoon te houden moet je wel weten wat je moet doen.

 

Basis tips

Een aantal basis beginselen voor het onderhoud van je keuken:

         • Controleer regelmatig in de spoelbakkast of het leidingwerk en de sifon geen lekkage vertonen
           •  Gebruik alleen milde, neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen (bijv. allesreiniger).

  Altijd een zeem, spons of zachte doek gebruiken. Pas op met microvezeldoekjes, deze doekjes bevatten minuscule schuurdeeltjes die op bepaalde materialen kunnen krassen.

•  Let goed op of het middel dat je wilt gebruiken, geschikt is voor het materiaal dat je ermee schoon wilt gaan maken.

  Na gebruik of schoonmaken van je keuken, altijd alles goed droogmaken.

  Zorg ervoor dat als je spettert met iets, je dit zo snel mogelijk schoonmaakt.

  Hardnekkige vlekken die niet weggaan met normale reinigingsmiddelen, kun je voorzichtig proberen te verwijderen met behulp van wasbenzine of spiritus.

 

    

Dingen die je absoluut niet moet doen

Dingen die je absoluut niet moet doen bij het onderhouden van je keuken:

·  Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of chloor, en gebruik vooral bij zwarte of PVD behandelde spoelbakken geen producten met zogenaamde weekmakers!

         ·  Vermijd het gebruik van microvezeldoekjes.

·  Gebruik geen stoomreinigers, let op met kokend water, zet geen hete pannen in de spoelbak en vermijd schade door bestek / pannen / borden en dergelijke.

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel in de keuken. Het gebruik van dit soort middelen kan onherstelbare schade veroorzaken.

·  Vermijd het gebruik van chemische middelen. Er zijn een aantal plekken waar wel chemische middelen gebruikt mogen worden (bijv. ovenreiniger in de oven). Kijk dan altijd uit voor andere delen van je keuken.

·  Gebruik geen meubel- of boenwas (bijenwas, terpentijnwas, vloeibare was, paraffine was, siliconen houdende was of polish).

          Let op bij het inrichten van de lades dat u het gewicht gelijkmatig verdeeld en zware borden / pannen niet in het midden van de lades plaatst.

·  Zet altijd de afzuigkap aan. Zo voorkom je stank en verkleuring.

          ♦  Let er bij zwarte spoelbakken op dat u er geen zware en scherpe voorwerpen in laat vallen, dit om schade aan de bodem te voorkomen. 

 

Onderhoud van kastfront

Kastfronten zijn er in vele verschillende soorten en materialen. Deze materialen vereisen vaak specifieke onderhoudsvoorschriften.

·  Laat nooit een hete oven of vaatwasser te lang openstaan. Dit kan onherstelbare schade aan je kasten veroorzaken. Kijk ook uit voor andere apparaten die hete stoom afgeven, zoals een waterkoker. Plaats deze niet onder een kast. GEBRUIK GEEN PRODUCTEN MET WEEKMAKERS!!

 

Onderhoud van houten front

Houten fronten worden in de meeste gevallen al beschermd door een vanuit de fabriek aangebrachte beschermlaag. Toch moet je met een aantal dingen rekening houden.

·  Maak alleen gebruik van een lichtvochtige doek.

·  Zorg ervoor dat je alles goed droog maakt, zo voorkom je dat vocht in het hout trekt.

·  Gebruik geen bijenwas of andere meubelwas of meubelpolish.

 

Onderhoud van gelakte front

Gelakte fronten zijn erg kwetsbaar voor krassen.

·  Maak gebruik van een normale spons.

·  Maak gebruik van een mild, neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.

·  Droog goed af met een zachte doek.

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.

·  Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft op gelakte fronten. Wrijf zachtjes in een cirkelvorm.

 

Onderhoud van kunststof front

Kunststof fronten zijn vrij gemakkelijk te onderhouden.

·  Maak gebruik van een mild, neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.

 

Onderhoud van kunststof werkblad

Werkbladen zijn er in alle soorten en uitvoeringen. Ook hier verschillen de onderhoudsvoorschriften per materiaal.

·  Gebruik geen chemische of schurende middelen.

·  Zet geen hete pannen op je werkblad, en schuif niet met ruwe oppervlakten over het werkblad.

·  Kijk altijd goed uit met sappen, dranken of andere vloeistoffen. Neem deze direct af om lelijke plekken te voorkomen.

·  Maak altijd gebruik van een snijplank. Zo voorkom je beschadigingen en vlekken.

 

Onderhoud van houten blad

Een houten werkblad is relatief kwetsbaar en dient met zorg onderhouden te worden.

·  Maak gebruik van een mild, neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.

·  Impregneer je blad 2x per jaar met speciaal hiervoor bedoelde olie. Dit geeft je blad meer bescherming en zorgt ervoor dat het ongewenste vloeistoffen minder snel absorbeert.

·  Maak je blad na gebruik of schoonmaken altijd goed droog om kalksporen te voorkomen.

 

Onderhoud van granieten blad

Graniet is een zeer geschikt materiaal om als werkblad in je keuken te hebben. Dit komt doordat het een harde en krasbestendige steensoort is. Bovendien is het mooi.

Er is onderscheid tussen verschillende kleuren en oppervlakte bewerkingen. Glad (gepolijst) graniet is wat gevoeliger dan andere afwerking van graniet (bijv. gezoet).

·  Maak gebruik van een mild, neutraal schoonmaakmiddel (bijv. allesreiniger).

·  Gebruik geen schurende middelen (vooral bij gepolijst graniet).

·  Voor zware reiniging, zijn er speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen bij een speciaalzaak.

  • Ga NOOIT op een stenen werkblad staan, en zet GEEN hete pannen op het blad

 

Onderhoud van marmer blad

Marmer (ook wel kalksteen) is van zichzelf zeer poreus en krasgevoelig. Bedenk goed waar je aan begint als je een marmeren werkblad wilt in je keuken. Bij het onderhoud ervan moet je weten wat je doet.

·  Maak voor dagelijks onderhoud gebruik van een met schoon water vochtig gemaakte doek.

·  Voor het reinigen van een marmeren werkblad zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen bij een speciaalzaak. Informeer per middel goed naar de gebruikersvoorschriften om schade te voorkomen.

·  Behandel je blad 2x per jaar met speciaal hiervoor bedoelde impregneermiddel. Dit geeft je blad bescherming en zorgt ervoor dat het ongewenste vloeistoffen minder snel absorbeert.

  • Ga NOOIT op een stenen werkblad staan, en zet GEEN hete pannen op het blad

 

 

Onderhoud van een betonnen werkblad

 

           • Een werkblad van beton heeft de neiging om "oud" te worden. Kleine beschadigingen en krasjes horen nu eenmaal bij dit product
           • Onderhoud gaat het beste met groene zeep.
           • NOOIT op het werkblad gaan staan! 

 

Onderhoud van composiet blad

Werkbladen van composiet zijn sterk en zeer krasbestendig. Ook bij dit materiaal is een glimmend gepolijste oppervlakte gevoeliger voor krassen dan grove of matte oppervlakten.

·  Maak gebruik van een mild, neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.

·  Bij gepolijste oppervlakten kun je een zachte doek gebruiken.

·  Gebruik bij gepolijste oppervlakten absoluut geen schurende middelen.

·  Bij grove of matte oppervlakten mag licht schuurmiddel gebruikt worden.

·  Ga NOOIT op een stenen werkblad staan, en zet GEEN hete pannen op het blad

 

Onderhoud van kookplaat

De kookplaat wordt in een keuken vaak het meest belast met vuil. Zoals bij de meeste onderdelen in een keuken is het onderhoud ervan gemakkelijk, zolang het bijgehouden wordt.

·  Na gebruik de kookplaat zo snel mogelijk schoonmaken. (inductiekookplaat eerst laten afkoelen!)

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.

·  Gebruik geen zuurhoudende schoonmaakmiddelen of soda. Deze middelen richten onherstelbare verkleuring aan.

·  Laat vuil niet te lang op de kookplaat zitten.

·  Voor het reinigen van gietijzeren pitten, kun je deze een nacht in de ammoniak laten weken en de volgende dag het vet eraf vegen. Deze gietijzeren pitten mogen ook vaak in de vaatwasser. Lees eerst altijd goed de voorschriften van je kookplaat.

        

 

Onderhoud van vaatwasser

De vaatwasser zou één van de meest hygiënische plekken in de keuken moeten zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Een vaatwasser reinigt zichzelf niet en als je dit zelf niet doet, zal de vaat niet goed meer schoon worden en de vaatwasser zal sneller kapot gaan.

  Voordat je de vaatwasser aanzet goed alle sproeikoppen schoonmaken en ontstoppen. Controleer ook of er geen vaat in de weg van de sproeiarmen zit.

  Maak 1 x per week alle filters schoon. Haal de filters uit je vaatwasser, reinig ze met alles reiniger, spoel ze na en plaats ze terug. Controleer ook of er geen vuil in de sproeikoppen zit.

  Laat je vaatwasser 1 x per maand leeg draaien op hoge temperatuur.

  Laat je vaatwasser 4 x per jaar leeg draaien met een speciaal hiervoor bestemde vaatwasser reiniger of een kopje azijn.

  Bij stankvorming kun je een vaatdeodorant of halve citroen gebruiken.

• Vul uw vaatwasser op tijd bij met glansspoelmiddel en zout, zorg ervoor dat na het vullen de vaatwasser direct een spoelprogramma draait. Dit om lekkage na inbranden van zoutresten te voorkomen.

• laat de vaatwasser gesloten na het afronden van het programma, of pak hem uit. Niet laten "wasemen" dit gaat ten koste van het droogproces en is slecht voor uw kast en blad.

 

Onderhoud van afzuigkap

Het onderhoud van een afzuigkap is vrij gemakkelijk.

·  Laat vuil niet te lang op je afzuigkap zitten. Het vuil zal steeds moeilijker te verwijderen zijn als je het niet bijhoudt.

• Reinig de vetfilters op tijd in een sopje van soda of in sommige gevallen in de vaatwasser (controleer eerst in de handleiding of dit mag)

• LET OP! Wanneer de afzuigkap ingeschakeld wordt ontstaat er een luchtverplaatsing van gemiddeld 400M3 per uur. Wanneer dit in een afgesloten ruimte gebeurd ontstaat er in de ruimte een kleine 'vacuum' en werkt de afzuigkap niet naar behoren. Zorg dus voor voldoende toevoer van lucht door een deur of een raam open te zetten.

 

RVS Kap

·  Reinig je RVS kap met een mild, neutraal schoonmaakmiddel (bijv. allesreiniger).

·  Reinig je RVS kap 1 x per week met een RVS reinigingsmiddel.

·  Bij hardnekkig vuil op RVS kun je heel voorzichtig polijsten met staal fix. Doe dit altijd met de schuurrichting van het RVS mee.

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.

 

Gelakte kap

·  Gebruik een mild, neutraal schoonmaakmiddel (bijv. allesreiniger).

·  Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.

 

Filters

·  Laat zwaar vervuilde filters weken in heet water en was ze af met een sopje en afwasborstel.

·  RVS filters mogen in de vaatwasser. Doe dit niet met aluminium filters.

·  Gebruik geen soda voor de reiniging van je filters.

 

Onderhoud van koelkast

In ieder Nederlands huishouden staat wel een koelkast. Deze is van groot belang om eten en drinken te kunnen bewaren. Het grondig schoonmaken van de koelkast is een tijdrovende klus. Zorg er daarom voor dat je het goed bijhoudt.

Bijhouden

·  Zorg er altijd voor dat etenswaren goed verpakt zijn en houd verschillende soorten etenswaren gescheiden.

·  Zorg altijd voor een temperatuur van tussen de 3 en 7 graden Celsius. Hoger dan 7 graden is niet acceptabel.

·  Check regelmatig alle producten op de houdbaarheid.

 

Grondig schoonmaken

·  Maak de koelkast 2 x per jaar grondig schoon. Dit is afhankelijk van het gebruik.

·  Haal alle producten en onderdelen eruit.

·  Was de onderdelen in een sopje van lauw water en sop of allesreiniger.

·  Reinig de binnenkant van de koelkast grondig met een sopje van lauw water, allesreiniger en een scheutje azijn.

·  Reinig de rubbers grondig met soda. Droog deze daarna met wat talkpoeder. Door talkpoeder blijven je rubbers soepel.

·  Laat de koelkast even openstaan om te drogen.

 

 

 

Quooker

 

      Zorg ervoor dat de Quooker op tijd nieuwe filters krijgt. Dit kunt u bij Quooker aanvragen of informeren.
        • Zorg ervoor dat bij gebruik van bovenkasten boven de Quooker u het overtollige stoom/vocht verwijderd.
        • De Quooker niet schoonmaken met een natte doek, hierdoor kan vocht stromen in de bedieningsknop met storingen als gevolg.
           U kunt dit het beste doen met een zachte doek en een schoonmaakmiddel op basis van alcohol.

 

 

Onderhoud van oven / magnetron

Het schoonmaken en schoonhouden van een oven is redelijk makkelijk.

 

Bijhouden

·  Het beste is om de oven na gebruik (als hij nog warm is) schoon te maken.

 

Grondig schoonmaken

·  Zet een ovenvaste schaal in de oven met daarin water en een paar schijfjes citroen.

·  Zet de oven op de hoogste stand en laat het water koken. Zo komen de dampen vrij en komen op de wanden van je oven.

·  Veeg de oven schoon met een vochtige doek.

Er zijn ook ovens met een zelfreinigingsfunctie, ook wel pyrolyse. Je kan dit inschakelen en de oven reinigt zichzelf. Je hoeft alleen het verkoolde vuil nog maar weg te halen met een doek.

 

 

Tot slot

Het onderhoud van je keuken vergt een hoop aandacht. Er zijn veel verschillende elementen die van de meest uiteenlopende materialen gemaakt zijn.

Raadpleeg ook altijd de onderhoudsvoorschriften van uw keuken en leverancier. Deze kunnen afwijken van de algemene onderhoudsvoorschriften. Raadzaam is de door de leverancier geadviseerde voorschriften te handhaven.

 

Wij wensen u veel (kook)plezier met uw nieuwe keuken!